IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява трети пореден ден*

Най-голямо влияние над пазара имат случаите на Covid в Китай и нов доклад за запасите от петрол в САЩ

08:55 | 09.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът продължава да поевтинява за трети пореден ден на фона на предизвикателното търсене в Китай и след доклад, показващ ръст на запасите в САЩ, предава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент са надолу с 27 цента, или 0,28%, до 95,09 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 33 цента, или 0,37%, до 88,58 долара за барел. WTI отчете спад от 4% през първите два дена на седмицата.

Нарастващият брой новозаразени в Китай показва трудностите пред стратегията за нулев Covid, след като дори строгите блокади и масовото тестване не могат да поддържат вируса под контрол. В столицата Пекин случаите достигнаха най-високото си ниво от над 5 месеца, като в сряда бяха обявени нови 78 случая.

В САЩ финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че запасите от петрол са се увеличили с 5,61 млн. барела миналата седмица, посочват източници, запознати с данните. Те показват и по-високи резерви от гориво. Официалните данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) ще излязат в сряда.

Суровият петрол се възстанови през октомври, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се договориха да намалят доставките. В същото време по-строгите ограничения на Европейския съюз върху руския петрол следващия месец на фона на войната в Украйна може също да наложи възходящ натиск. Въпреки последния спад в цените Брентът мина ниво от над 100 долара за барел тази седмица за пръв път от август.

„Последният ръст в случаите на Covid в Китай предизвиква допълнително опасения за това колко скоро Китай ще се раздели с политиката за нулев Covid”, казва Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets. „Макар че вирусните ограничения в Китай, заедно с голямото натрупване на запасите от петрол в САЩ, натежават на цените, остават структурни опасения за предлагането, които са подкрепящи“, посочи той.

Трейдърите следят и резултатите от междинните избори в САЩ. Промяна в баланса на силите в Сената и Камарата на представителите може да се отрази негативно на законодателната програма на президента Джо Байдън и да повлияе на долара, което потенциално да се отрази на суровия петрол и други суровини.

Освен това САЩ намалиха прогнозата си за производството на петрол през 2023 г – последният сигнал, че световните пазари на суров петрол не могат да разчитат на американските шистови полета, за да увеличават предлагането достатъчно бързо, за да се понижават високите цени. Производството за следващата година се оценява на 12,31 млн. барела на ден, показва доклад на EIA от вторник.

*Данните са актуални към 8:22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още